Vachtverzorging.
De verzorging van de vacht van een doodle vraagt de nodige aandacht. Hiervoor bent u als eigenaar verantwoordelijk. Een trimster is verantwoordelijk voor het in het juiste model knippen van uw doodle en kan u adviseren bij de vachtverzorging.
Hieronder zal ik wat dieper ingaan op de algemene verzorging en dan met name het borstelen van de vacht; eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de vachtverzorging.
Voorbereiding:
Om een pup al te laten wennen aan zijn vachtverzorging, is het goed om 1x per week zijn vacht al even zachtjes te borstelen. Dit kan nog met een gewone mensenborstel, met een grovere kam of kam met roterende tanden. Zeker als uw pup nieuwe dingen toch wel een beetje spannend vindt, kan het helpen om hier al wat meer mee bezig te zijn.
Eventueel kunt u uw doodle daarbij leren om op de zij te liggen. Dan kunt u beter de buik, oksels en liezen borstelen. Dit zijn namelijk gebieden waar makkelijk klitten kunnen ontstaan. Zeker in de vachtwissel. Bovendien zal uw doodle, in een liggende houding, zich meer ontspannen tijdens het borstelen.
Ook zou u elke dag het opgedroogde traanvocht uit de ooghoekjes kunnen halen. Op deze manier houdt u de oogjes schoon en went uw pup er aan om zijn koppie even stil te houden, terwijl u zijn snuitje onder zijn kinnetje ondersteunt. Hierdoor zal dit, bij de latere trimbeurten, niet nieuw voor hem zijn en het dus makkelijker verlopen.
Als uw doodle in de vachtwissel zit, is het ook meestal nodig om 1x per week te borstelen. Ik adviseer u hier graag over. Als uw doodle door de vachtwissel heen is, is het meestal voldoende om dit 1x in de 2 tot 4 weken te doen. Afhankelijk van de vachtdikte en vachtsoort van uw doodle.
Benodigdheden:
Voor de vachtverzorging van doodles zijn er een aantal spullen, die ik u echt aan kan raden:
- Een activet borstel.
- Een kam met roterende tanden of een kam met grove tanden
- Een waterblazer of doodlebooster
Een activet borstel wordt gebruikt, zodra de pup in de vachtwissel komt. In die periode zal de vacht voller worden door het wisselen van puppyvacht naar volwassen vacht. In deze vachtwissel zullen er klitten ontstaan aan de aanzet van de vacht; dus tegen de huid aan. Omdat er meer haar gevormd wordt en er makkelijk klitten ontstaan, is het noodzakelijk om de vacht goed en grondig te borstelen. Om goed door de lagen van de vacht te komen, is dus de activet borstel een erg handig hulpmiddel.
Met een grovere kam met roterende tanden kunt u, na het borstelen, controleren of alle klitten uit de vacht geborsteld zijn. Komt u gemakkelijk met de kam door de vacht, dan zijn alle klitten eruit! Blijft uw kam in de vacht "haken" dan zit er op dat plekje nog een klit, die u er met de activet nog verder uit kunt borstelen.
En waterblazer of doodlebooster is een ander erg handig en bijna onmisbaar hulpmiddel bij de vachtverzorging van uw doodle. De vacht droogt namelijk vrij langzaam op. Na een flinke regenbui of na zwemmen in het water, is het erg fijn om uw doodle droog te kunnen blazen. Maar ook om de vacht wat "luchtiger" te houden in de vachtwissel en minder klitvorming te krijgen, kan het helpen om de vacht dagelijks even door te blazen. Daarbij kan het voor mensen met een pollenallergie verlichting geven van de allergieklachten. U kunt dan na elke wandeling of in elk geval 1 x per dag alle stof- en pollendeeltjes uit de vacht van uw doodle blazen.
De meeste doodles moeten wennen aan het geluid en het gevoel van de waterblazer of doodlebooster. Meestal lukt het met positieve, zachte aanmoedigingen in combinatie met iets lekkers om dit stapsgewijs op te bouwen. Hierin kan ik u natuurlijk adviseren.
De juiste manier van borstelen:
Om de vacht van een doodle op de juiste manier te borstelen, is het erg belangrijk om dit laag voor laag te doen! Zoals eerder aangegeven ontstaan de klitten meestal aan de aanzet van het haar tegen de huid aan. Als de vacht dan niet laag voor laag geborsteld wordt, wordt het haar bij de huid niet bereikt. Dan kunnen de klitten zich verder gaan ontwikkelen tot vilten. Een vervilting is een stuk in elkaar geknoopt haar dat heel vast is geworden en moeilijk nog uit te borstelen is. Vaak zal (een deel van) deze vervilting weggeknipt moeten worden. Ook kan de huid onder een flink vervilte vacht problemen geven. Beter is het om dit te voorkomen en de vacht laag voor laag te borstelen.
De activet borstel houdt u losjes in de hand. Het is belangrijk geen druk op de borstel uit te oefenen. Het is fijner voor uw doodle om een klit steeds met korte, snellere borstelbewegingen uit te borstelen en dus niet met de borstel aan de vacht te trekken! Dit is namelijk niet prettig voor uw doodle. U zou tijdens het borstelen op dezelfde manier eens over uw arm kunnen gaan. Als er geen krasjes zichtbaar worden op uw huid dan borstelt u goed. Als u een klit tegen komt, kunt u het beste de klit steeds even omhoog te leggen en met korte, snellere borstelbewegingen deze laagje voor laagje uit te borstelen.
Als uw doodle op zijn zij ligt, maar ook als uw doodle gewoon rechtop staat, kunt u het beste aan de buikzijde beginnen. Met uw ene hand tilt u de haren op en houdt u de huid een beetje op spanning, zodat het niet steeds meebeweegt tijdens het borstelen. Met uw andere hand borstelt u, laagje voor laagje, de haren onder uw hand weg. Als er tussen elk laagje steeds een strookje huid zichtbaar is, weet u dat het laagje haar klitvrij is. Op deze manier borstelt u van de buikzijde naar de rugzijde toe. Nadat de hele flank geborsteld is, kunt u met de grovere kam controleren of er nergens een klit is achtergebleven. Hierna zou u verder kunnen gaan met de achterpoot en eventueel de staart. Hierna de voorpoot, de kraag (hals) en het koppie. Op het koppie moeten ook alle delen geborsteld worden; de oren, onder de oren, achter de oren, de wangen, de sik (de onderlip en onder de kin), de snuit (de bovenlip en op de neus) en bovenop het koppie. Hierna zou u dezelfde volgorde kunnen aanhouden aan de andere kant van het lichaam. De precieze volgorde maakt niet echt uit. Wel is het raadzaam om steeds dezelfde volgorde aan te houden. Voor u is dat handig om u ervan te verzekeren dat u niets vergeet, maar ook voor uw doodle is dit fijn. Voor allebei wordt het dan een vaste routine en geeft het duidelijkheid voor de doodle wanneer het klaar is.
Voor sommige doodles is het borstelen van bepaalde delen niet echt favoriet. Veelvoorkomende delen, die wat gevoeliger zijn:
- de pootjes (met name het onderste gedeelte van de voorpootjes)
- de staart
- rond de balletjes/ rond de vagina
- de snuit (op de lippen)
Door deze gebieden extra zachtjes, maar zeker niet minder grondig, te borstelen en gelijktijdig zachtjes en geruststellend tegen uw doodle te praten, zal dit meestal geen probleem vormen.
Het gebied rondom de balletjes/vagina is natuurlijk uiterst gevoelig. Een klit in dit gebied, wat niet makkelijk uit te borstelen is, zou ook voorzichtig weggeknipt mogen worden.
De staart kunt u extra ondersteunen door het (harde) staartdeel, van het stuk dat u wilt borstelen, met uw hand te omvatten en de haren tussen uw duim en uw vingers uit te borstelen. Ook weer laag voor laag.
Na elke borstelbeurt is het goed om een verzorgingsproduct te gebruiken, zodat de haarscubben weer kunnen sluiten en er zich minder snel weer nieuwe klitten vormen.
Hieronder wordt in 2 verschillende filmpjes heel duidelijk door Denice van DoodleHairDo de juiste manier van borstelen weergegeven. De eerste link verwijst naar het borstelen van een doodle met een fleece vacht en de tweede link naar het borstelen van een doodle met een curly vacht.
- https://youtu.be/gmujK1GXoYg (fleece vacht)
- https://youtu.be/nSLlMtkEfAI (curly vacht)
Het kan zijn dat uw doodle op een bepaalde plek echt even tegenstribbelt. Toch is het van belang dat u doorgaat met wat u wilt borstelen! Als u stopt, omdat uw doodle tegenstribbelt, zal u doodle dit steeds weer doen. Doodles zijn over het algemeen slimme honden en zullen er gebruik van maken als u het opgeeft. Het borstelen moet nu eenmaal op alle gebieden gebeuren! En om dat naar uw doodle uit te stralen op een positieve en geruststellende manier, zal uw Doodle dat gaan accepteren en kunt u het borstelen voor uzelf en uw doodle op een prettige manier laten verlopen.
Graag wil ik u ook nog even wijzen op een aantal gebieden, die (met name in de vachtwissel), makkelijker klitten kunnen geven. Door extra aandacht te hebben voor deze gebieden, kunt u mogelijk vervilting voorkomen.
Deze "probleemgebieden" zijn:
- de oksels en liezen
- de billen (onder de staart)
- rond de balletjes/ rond de vagina
- onder de oren/ wangen
- achter de oren
- de oorranden (waar de huid ophoudt en het haar verder groeit)
- de sik (onder de kin)
- de snor (de "bovenlip")
- tussen de tenen en de voetzooltjes!
Door ook deze gebieden goed mee te nemen bij het borstelen, met name in de vachtwissel, gaat het u zeker lukken om de vacht van uw doodle zoveel mogelijk klitvrij te houden!
U mag mij natuurlijk altijd benaderen voor verdere of uitgebreidere informatie m.b.t. het borstelen of andere vragen over de (vacht)verzorging van uw doodle. U help u graag verder met zoveel mogelijk advies op maat.
Ook wil ik de Automatic Dog Brush onder uw aandacht brengen. Een automatische borstel, die het borstelwerk voor u doet! Het scheelt aanzienlijk in de borsteltijd. Het vraagt wat handigheid in het gebruik van de borstel, maar kan zeker een uitkomst zijn. Inmiddels is er ook een kleinere, lichtere variant ontwikkelt; de ADB Petite. Voor meer informatie: www.easywayofgrooming.com